Rechtszaak van de week

Claudia Melchers dacht dat ze haar gingen vermoorden (Nieuwe Revu 17)

Ze was ervan overtuigd dat ze haar gingen vermoorden. De hele kamer was, van vloer tot plafond, bedekt met plastic. Ze moest op bed gaan liggen en werd met handboeien vastgemaakt.

Zaak? Ontvoering Claudia Melchers
Wie? Lorenzo M. (48)

“Hij is behalve gek ook dom,” zegt Lorenzo tegen de rechter. “Ik heb nog nooit met Claudia over drugs gesproken, dus waarom zou zij denken dat ik aan 3 kilo cocaïne zou kunnen komen?” Verdachte wordt door zijn neef Izaan M. ervan beschuldigd het brein te zijn achter de ontvoering van miljonairsdochter Claudia Melchers. Omdat hij de familie goed kende uit de bridgewereld zou hij zijn neef alle benodigde informatie hebben verschaft. Zo moest de ontvoering op maandagavond plaatsvinden, omdat zij die avond alleen thuis zou zijn. Lorenzo speelde immers bridge met haar man.

Ook het idee om drugs als losgeld te vragen was van hem afkomstig. De rechter: “Want uw Colombiaanse vrienden zouden voor cocaïne kunnen zorgen. Tegen de vader van Melchers kon u dan zeggen: ‘Geef mij het geld maar, ik zorg voor de drugs.’” En als het plan zou slagen zou Lorenzo snel van zijn torenhoge schuld af zijn die was ontstaan na een mislukte drugsdeal. “Hoezo, mislukte drugsdeal?” zegt de advocaat verbaasd. “Er is geen dossier, geen bewijs, helemaal niets. Mijn cliënt heeft altijd ontkend iets met de ontvoering te maken te hebben gehad. Het enige bewijs dat er ligt is de verklaring van Izaan.”

En dat Izaan mensen voor zijn karretje spant, staat vast. Zo heeft hij de twee hulpjes flink onder druk gezet en het vakantiehuisje op naam van zijn ex-vriendin gehuurd. En nu hij eindelijk uitgeleverd is vanuit Brazilië houdt hij z’n kaken stijf op elkaar. “Laten we het eens vanuit het perspectief van het slachtoffer bekijken,” zegt de officier. “Op het moment dat zij overmeesterd wordt door twee gewapende mannen komen haar kinderen, 2 en 5 jaar oud, naar beneden. Zij zien hoe hun moeder vastgetapet en met een muts over haar hoofd gedwongen wordt in een kist te stappen. Wanneer de afgesloten kist in de auto is getild, gaan de ontvoerders terug naar het huis. Claudia weet niet beter dan dat haar kinderen op dat moment worden vermoord.”

Eis: twaalf jaar cel. De advocaat spreekt over een ‘wanhoopsdaad’ en benadrukt het gebrek aan bewijs. “Ik heb part nog deel aan deze ontvoering,” aldus Lorenzo.

Uitspraak:
‘Lorenzo wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar. De rechtbank acht het wettig en overtuigend bewezen dat hij de initiatiefnemer van de gijzeling was.’