Rechtszaak van de week

De conciërge met de dildo’s en de trileitjes (Nieuwe Revu 37)

Tot twee keer toe werd hij uitgeroepen tot ‘beste kracht van het jaar’. De schoolleiding roemde hem vanwege zijn goede omgang met de kinderen. En dat terwijl André ondertussen seks had met een minderjarige leerlinge. Op school.

Zaak? Ontucht met een minderjarige
Wie? André van B. (36)

“Ik was 14 toen ik hem voor het eerst sprak in de aula,” vertelt Rachel (21). “Enkele weken daarna bood hij aan mij naar huis te brengen, omdat de band van mijn fiets lek was.” De mooie, jonge vrouw spreekt met ietwat trillende stem. “Wanneer was er voor het eerst lichamelijk contact?” wil de rechter weten. “Ik ben een paar keer bij hem en zijn vriendin thuis geweest en toen hij op een avond alleen was zijn we met elkaar naar bed gegaan,” zegt ze. Sindsdien hadden ze meerdere malen seks. “Hij gebruikte dildo’s en een eitje dat trilde,” vertelt ze beschaamd. “En hij en zijn vriendin keken naar pornofilms waar ik bij was. Dan gingen ze met zichzelf spelen en moest ik dat ook doen.” De snoepjesverkoper annex conciërge van de middelbare school voerde tevens een vriendin van haar dronken. “Wij moesten samen gaan douchen en toen probeerde hij van alles bij haar, maar zij was daar niet van gediend.” André vertrekt geen spier en kijkt dommig voor zich uit. Dit in tegenstelling tot zijn familie die misselijkmakende geluiden produceert vanaf de publieke tribune. “Ik heb wel seks met Rachel gehad, maar dat was na haar 16de. En niet zo vaak als zij beweert,” zegt André. Hij verduidelijkt: “Ik heb al achttien jaar last van mijn mannelijkheid.” De rechter kijkt hem niet begrijpend aan. “U heeft erectiestoornissen?” Nee, meneer blijkt last te hebben van zijn bijbal. “Seks is geen pretje voor mij.” Dat weerhield hem er echter niet van om met Rachel te vrijen in het snoephok op school. Of op de toiletten. “Waarom ik nooit iets aan iemand verteld heb?” zegt Rachel. “Omdat ik me schaamde.” En dat is precies waarom de wet meisjes tot 16 beschermd,” legt de officier uit. “Misschien heeft ze het zelf wel gewild, maar er is sprake van een ongelijkwaardige positie.” Ondanks het recidive-risico vordert ze een lichte straf: 240 uur werken en twaalf maanden voorwaardelijke celstraf. Plots draait André zich om. “Het spijt me, Rachel. Het spijt me echt.” En het is te hopen voor de leerlingen van het M. College te A. dat hij dat meent.

In de zaak André van B. luidt het vonnis:
Volgens de rechtbank was de relatie die André aanging met de scholiere een relatie die past bij volwassenen, gezien de wekelijkse frequentie van seks en de daarbij behorende handelingen. De verdachte heeft zich ten tijde van het plegen van de feiten niet bekommerd om het geestelijk welzijn van het jeugdige slachtoffer. André wordt o.a. veroordeeld wegens het plegen van ontuchtige handelingen met iemand tussen de 12 en 16 jaar, die mede bestonden uit het seksueel binnendringen van het lichaam. Straf: 12 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en 240 uur taakstraf. Zijn baan als conciërge op de middelbare school mag hij gewoon blijven uitoefenen.