Rechtszaak van de week

‘Je hebt ons zo opgegeild, nu maak je het af ook’ (Nieuwe Revu 39)

Wie? Silvo D. (24) en Brian de P. (22)

Zaak? Verkrachting

Ze voelde zich gevleid. Twee jongens die haar wilden versieren in dat café, dat was toch wel heel spannend. Dus zoende ze met hen, om en om. En besloot nog een afzakkertje te halen bij één van hen.

“Je hebt ons zo opgegeild, nu maak je het af ook.” Terwijl deze woorden worden uitgesproken duwt Silvo haar op bed en houdt de handen van het 18-jarige meisje vast. Brian gaat bovenop haar liggen en verkracht haar. Althans, dit is de verklaring die het slachtoffer aflegt bij de politie en vandaag ook tegenover de meervoudige kamer. De twee verdachten zijn in de zittingszaal zover mogelijk bij het meisje vandaan gezet om een confrontatie te voorkomen. Wanneer ze begint te huilen is er pure verontwaardiging van de gezichten van de jongens af te lezen. Voor zover zij weten heeft het meisje namelijk net zo genoten van hun vrijpartij als zij. Na afloop hebben ze zelfs nog telefoonnummers uitgewisseld. Voor rechtenstudent Brian en zijn maatje Silvo was het een unieke avond. In het café was het reuze gezellig geweest, om en om een beetje zoenen met de piemels al uit de broek. “Leef je uit,” had ze gezegd. En dat deden ze dan ook. Met z’n drieën liepen ze naar Brian’s huis en daar begon al vrij snel een zoenpartij met Silvo. Brian, enigszins beschaamd: “Ik besloot erbij te gaan staan en zo zijn we met z’n drieën verdergegaan. Zij heeft zelf ook initiatieven genomen.” Als de rechter vraagt naar wat voor soort initiatieven geeft Brian aan het moeilijk te vinden hierover te praten. “Wij kunnen heel wat aan hier, hoor,” reageert de voorzitter diplomatiek. Brian barst los en begint te praten over beffen, pijpen en wat al dies meer zij. De rechters verkrimpen geen spier. Vanaf dat moment nemen ook zij deze termen over zodat iedereen, inclusief de overvolle publieke tribune én de ouders van het meisje, zich een voorstelling kunnen maken bij wat er die avond is gebeurd. Maar wat er nu preciés is gebeurd weet niemand. Het moet gezegd worden: de jongens komen oprecht over. Vooral rechtenstudent Brian geeft gevatte antwoorden en de woede straalt van hem af. De zaak wordt aangehouden omdat er nog een getuige moet worden gehoord. Wordt dit een zaak á la Patrick Kluivert?

Het vonnis:

Beide heren worden vrijgesproken van verkrachting. Het is niet wettig en overtuigend bewezen dat de vrijpartij tegen de wil van het meisje gebeurde.