Rechtszaak van de week

Katja Schuurman had niks te maken met al die vuurwapens (Nieuwe Revu 29)

Wie? Fred R. (37).

Zaak? Bezit groot aantal vuurwapens in huis Katja Schuurman

In januari 2003 besluit Katja Schuurman haar huis in Vinkeveen te verhuren aan Fred R.. Dat had ze beter niet kunnen doen. Aan het einde van diezelfde maand vindt de politie tijdens een huiszoeking een groot aantal wapens en munitie in haar villa. Maar, benadrukt de advocaat-generaal, mevrouw Schuurman had hier niets mee te maken.

Vandaag behandelt het Gerechtshof in Amsterdam de zaak, nadat Fred eerder door de rechtbank tot een gevangenisstraf van tien maanden is veroordeeld. Zowel het Openbaar Ministerie als verdachte waren het niet eens met de strafmaat en gingen beiden in hoger beroep. De centrale vraag tijdens deze zitting is of Fred wist dat die wapens in zijn huis lagen. Hij zat immers op het moment van huiszoeking al in de bak. Enkele dagen eerder was hij aangehouden door de politie toen deze in zijn auto doorgeladen wapens vond, klaar voor onmiddellijk gebruik.

Naar aanleiding daarvan vond de huiszoeking plaats. En wat vond de politie in het huis van R., oftewel het huis van Katja? Bivakmutsen, machinegeweren, pistolen, handgranaten, kogelvrije vesten en amfetamine. “Daar kunnen leuke delicten mee worden gepleegd,” aldus het OM, “zoals gewapende overvallen en afrekeningen in het milieu.” Dat laatste is inderdaad niet helemaal onwaarschijnlijk. Fred is geen kleine jongen al eerder veroordeeld voor overtreding van de Wet Wapens en Munitie. Getuigen zeggen voor hun leven te vrezen en spreken over een dodenlijst. Maar goed, terug naar de wapens in het huis. Hoe kwamen die daar? Daar zorgden de gebroeders Reggie (21) en Jessie (38) voor, medeverdachten in deze zaak en goede vrienden van R.. De kist met wapens werd op de avond van de aanhouding van R. in de woning gelegd. Saillant detail is dat de huur van de villa via een makelaarskantoor liep waar de vader van Reggie en Jessie werkte. Snapt u het nog? Het OM wel. Volgens haar is de woning van Katja gehuurd, puur om als safe house te dienen en was de opslag van de wapens dus een vooropgezet plan. Zij eist een gevangenisstraf van drie jaar en zes maanden. De rechtbank had Fred echter eerder vrijgesproken voor dit feit en hem alleen veroordeeld voor de wapens in zijn auto.

De advocate vraagt om matiging van deze straf in verband met een vormfout. En Katja? Katja heeft het huis direct verkocht.

Het vonnis:

Ook in hoger beroep werd Fred R. tot 10 maanden gevangenisstraf veroordeeld.