Rechtszaak van de week

Het moest maar eens afgelopen zijn: Moeder bijna gewurgd (Nieuwe Revu 35)

Hij ging naar zijn moeder om met haar te praten: het moest maar eens afgelopen zijn met al die bemoeizucht. Maar op het moment dat zij de deur opendeed, kon hij zich niet meer beheersen. Hij sloeg haar in elkaar en probeerde haar te wurgen.

Wie? Herman de Ch. (39)

Zaak? Poging tot doodslag op moeder

Eén ding wordt al snel duidelijk tijdens deze zitting voor de meervoudige kamer te Utrecht: dit betreft niét het milieu van de Tokkies. Sterker nog: dit is een keurig gezin, waarbij moeder altijd met veel liefde voor haar drie kinderen heeft gezorgd. Verbazingwekkend is het daarom als Herman (39) aan het woord komt. Volstrekt emotieloos en met ijzingwekkende kilte vertelt hij over het moment dat zijn moeder in de deuropening stond. “Ik sleurde haar mee in het gangetje en heb haar geschopt en geslagen. Daarna heb ik haar op de grond geduwd en haar met mijn linkerhand geprobeerd te wurgen. Ze begon echter al snel te piepen, dus toen bedacht ik me dat ik ermee moest stoppen, anders zou ze sterven.”

Zelfs de bewaking in de rechtszaal laat een zucht van verontwaardiging horen. Maar wat blijkt? Herman is manisch-depressief, al jaren. Meerdere keren is hij opgenomen geweest in diverse instellingen, maar deze telkens ontvlucht. Zo ook die avond. Hij was boos op zijn moeder, omdat zij er achter zijn rug om voor gezorgd had dat zijn opname verlengd zou worden. En dat was niet de eerste keer. Dus brak hij uit en wilde zijn moeder laten weten dat hij hier niet van gediend was.

De officier van justitie is geschokt en benadrukt dat als Herman zijn medicijnen niet neemt, hij een gevaar voor de samenleving is. Volgens Herman echter is dit incident met zijn moeder eenmalig en kan hij wel degelijk zonder zijn medicijnen. Als hij een psychose voelt aankomen, kan hij altijd nog pillen slikken. De voornaamste vraag tijdens deze zitting is dan ook of Herman strafbaar is. Dat hij ontoerekeningsvatbaar was tijdens de aanvaring met zijn moeder staat vast, maar wat nu? De officier pleit voor tbs met dwangverpleging, maar de advocaat biedt een alternatieve behandeling aan en vraagt de rechter Herman nog een kans te geven. Tot slot leest Herman een gedicht voor. Het wordt duidelijk hoe frustrerend het moet zijn te leven met manisch- depressiviteit. Uitspraak over twee weken; zie revu.nl.

De uitspraak in de zaak Herman de Ch. luidt:

‘De rechter veroordeelt Herman tot TBS met dwangverpleging’.