Rechtszaak van de week

De zwerver begon tegen Nick aan te rijden. Die pakte zijn vlindermes (Nieuwe Revu 8)

De vieze zwerver greep hem in zijn kruis en begon tegen hem aan te rijden. Nick werd woest en stak de zwerver neer.

Zaak? Poging tot moord

Wie? Nick S. (18)

Het was happy hour in het café waar Nick vaak kwam en na zo’n 22 bier moest hij toch echt even pinnen. Onderweg werd hij aangesproken door G., of hij een shaggie voor hem had. En toen maakte Nick de grootste vergissing van zijn leven.

“Ik liep nog een stukje met hem mee,” vertelt hij tegen de rechter. “Ik moest toch die kant op.” Voordat hij er erg in had, drong G. hem tegen een muur. “Hij betastte mij en ik zag dat hij allemaal korstjes rond zijn mond had. Ik kreeg speeksel van hem op m’n gezicht en was doodsbang dat ik met HIV besmet zou raken.” G. duwde hem op de grond en liep weg. Nick voelde een enorme woede in hem opkomen. “Uitzinnig was ik.” Zonder erbij na te denken greep hij in zijn broekzak en haalde zijn vlindermes tevoorschijn. Hij liep G. achterna en stak hem keihard in zijn borst.

Nick heeft het hele verhaal met trillende stem aan de rechter verteld. “Ik wilde me verdedigen,” zegt hij. “Verdedigen? Waartegen? Hij liep toch al weg?” vraagt de rechter verbaasd. En dát is waar het om draait vandaag. Geen sprake van noodweer, zegt de officier van justitie dan ook in zijn requisitoir. Sterker nog: Nick heeft volgens hem zelfs een “denkmoment” gehad toen hij op de grond lag. Dat hij toen besloot zijn mes te pakken betekent dat er sprake was van “kalm beraad en rustig overleg.” Poging tot moord dus. Wat wel een rol speelt, is dat Nick op de bewuste avond de nodige drank op had en speed had gebruikt. Zonder deze middelen had hij wellicht nooit zo fel gereageerd en dit zou dus voor een strafuitsluitingsgrond kunnen zorgen. Maar: “Nick wist wat deze middelen met hem deden, want hij had vaker gebruikt. Hij heeft zichzelf in deze situatie gebracht,” aldus de officier. Zijn eis? Vier jaar gevangenisstraf waarvan een half jaar voorwaardelijk. De advocate beroept zich op noodweerexces en benadrukt dat Nick impulsief heeft gehandeld. Nick hoort het allemaal rustig aan. Als hij wegloopt, krijgt hij van zijn moeder een luchtkusje uit de zaal. Hij neemt het dankbaar in ontvangst.

Uitspraak:
‘Nick wordt vrijgesproken van poging tot moord. Volgens de rechtbank was er geen sprake van ‘kalm beraad en rustig overleg’. Daarvoor was simpelweg de tijd te kort dat hij op de grond lag. Hij wordt echter wel veroordeeld voor poging tot doodslag. Het is een algemeen bekend feit dat messteken in de borststreek de dood tot gevolg kunnen hebben. Volgens de rechtbank heeft hij dit risico willens en wetens aanvaard. Nick wordt dan ook veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk’.